De ce erau oamenii încruntați înainte de inventarea ochelarilor?

Pentru că dacă aveai probleme de vedere variantele erau puține: ori improvizai, ori te resemnai.

 

Primele improvizații:

Pietrele de citit

Egiptenii antici, apoi grecii și romanii foloseau cristale șlefuite, cu suprafața rotunjită asemenea unei lupe, pentru a mări imaginea unui obiect sau a unei scrieri.

Deoarece cristalele erau scumpe și literatura vastă, au hotărât să facă totul mare: monumente, piramide, armate și uneori imperii.

 

După pietrele de citit, metoda bolului a făcut valuri

Filozoful Seneca, pare-se, citise toate cărțile din Roma în acest fel. Luat de val în anul 68 d.H., i-a trimis o scrisoare împăratului Nero în care îi spunea că “literele, oricât de mici, se văd mult mai clar printr-un bol transparent sau un pahar cu apă”. Nu știm dacă i-a spus și despre vreun peștișor.

 

Când au fost văzuți primii ochelari?

Când se apropia sfârșitul secolului al XIII-lea, niște oameni serioși, cum ar fi călugării și meșterii din Italia, au realizat primii ochelari de vedere.

Nu s-au complicat cu brațe pentru rame, iar nasul le era la îndemâna, așa că au fixat două bucați de sticlă curbă pe o ramă de lemn.

Simplu, așa cum țin și focile mingea pe nas.

 

Au apărut și brațele

Ceea ce italienii scăpaseră din vedere, au realizat spaniolii patru secole mai târziu. Au atasat ramei șnururi de mătase care se legau de ureche. Chinezii, în loc de bucle, au ataşat greutăţi mici de metal la şnururi.

În anul 1730, opticianul Edward Scarlett a proiectat braţele rigide ale ramelor, care se sprijină pe urechile purtătorului.

Acum nu mai aveai nici o scuză pentru a nu citi!

 

Și lentilele au văzut multe de-a lungul timpului …

Acum nu numai că pot corecta orice deficiență de vedere, dar sunt și ușoare, rezistente, personalizate.

Toate eforturile s-au dovedit a nu fi inutile, pentru că în ultimul secol ochelarii au ajuns la perfecțiune anatomică și la design desăvârșit, devenind astfel cel mai important ajutor de vedere.

 

Află și povestea ochelarilor tăi.