De ce erau oamenii incruntati inainte de inventarea ochelarilor?
Pentru ca daca aveai probleme de vedere variantele erau putine: ori improvizai, ori te resemnai.
Primele improvizatii:
Pietrele de citit
Egiptenii antici, apoi grecii si romanii foloseau cristale slefuite, cu suprafata rotunjita asemenea unei lupe, pentru a mari imaginea unui obiect sau a unei scrieri.
Deoarece cristalele erau scumpe si literatura vasta, au hotarat sa faca totul mare: monumente, piramide, armate si uneori imperii.
Dupa pietrele de citit, metoda bolului a facut valuri
Filozoful Seneca, pare-se, citise toate cartile din Roma in acest fel. Luat de val in anul 68 d.H., i-a trimis o scrisoare imparatului Nero in care ii spunea ca “literele, oricat de mici, se vad mult mai clar printr-un bol transparent sau un pahar cu apa”. Nu stim daca i-a spus si despre vreun pestisor.
Cand au fost vazuti primii ochelari?
Cand se apropia sfarsitul secolului al XIII-lea, niste oameni seriosi, cum ar fi calugarii si mesterii din Italia, au realizat primii ochelari de vedere.
Nu s-au complicat cu brate pentru rame, iar nasul le era la indemana, asa ca au fixat doua bucati de sticla curba pe o rama de lemn.
Simplu, asa cum tin si focile mingea pe nas.
Au aparut si bratele
Ceea ce italienii scapasera din vedere, au realizat spaniolii patru secole mai tarziu. Au atasat ramei snururi de matase care se legau de ureche. Chinezii, in loc de bucle, au atasat greutati mici de metal la snururi.
In anul 1730, opticianul Edward Scarlett a proiectat bratele rigide ale ramelor, care se sprijina pe urechile purtatorului.
Acum nu mai aveai nici o scuza pentru a nu citi!
Si lentilele au vazut multe de-a lungul timpului …
Acum nu numai ca pot corecta orice deficienta de vedere, dar sunt si usoare, rezistente, personalizate.
Toate eforturile s-au dovedit a nu fi inutile, pentru ca in ultimul secol ochelarii au ajuns la perfectiune anatomica si la design desavarsit, devenind astfel cel mai important ajutor de vedere.
Afla si povestea ochelarilor tai.